NY SAMTALSGRUPP FÖR 55+.

2019-06-03
Är du 55 år eller äldre och har erfarenhet av att leva i en relation där du inte har eller har haft utrymme att fatta beslut för egen del? Känner du att din partner är den som har inflytande och kontroll över relationen och att du är den som varit tvungen att anpassa dig? Kanske vill du träffa andra med liknande erfarenheter för att ta del av varandras berättelser?

Vi har märkt att kvinnor i övre medelåldern saknar ett sammanhang där erfarenheter av våld i nära relation får ta plats. Nu startar vi en samtalsgrupp för dig som är 55 år och uppåt. Vi träffas vid 10 tillfällen och arbetar tillsammans utifrån viktiga teman. Som grund har vi AKH:s metod för samtalsgrupp.

FRUKOSTSEMINARIUM. 

2019-05-09
Den 9 maj bjöd vi in personer som i sitt arbete möter människor som utsatts för våld i nära relation till ett frukostseminarium. Vi pratade om vår verksamhet, om våld i nära relation och hur vi arbetar med frågorna. Vi diskuterade även samverkan och vad vi kan erbjuda placerande handläggare och stödsökande. På seminariet deltog bland annat representanter från socialtjänsten, polisen och barnmorskor. 

Är du intresserad och vill ha  information
om kommande frukostseminarium?
Hör av dig till: katja@allakvinnorshus.org

BLI MEDLEM OCH FÅ BOK SAMT VÄSKA.

2019-07-10
Bli medlem i Alla Kvinnors Hus innan den 31 augusti 2019 och få boken "Mellan våld och frihet-Alla Kvinnors Hus 40 år" samt en tygväska på köpet!

Erbjudandet gäller för nya medlemskap som tecknas mellan den 10 juli - och 31 augusti 2019.

BLI MEDLEM >>

 FÖRELÄSNING OCH DONATION.

2019-05-24
För några dagar sedan hade vi Round Table 3 Stockholm på besök hos oss. De fick lyssna till
en föreläsning som handlade om vår verksamhet
och våld i nära relation. 

Round table hade dessutom haft en pengainsamling vars intäkter skänktes till Alla Kvinnors Hus och vårt arbete för våldsutsatta. För detta är vi såklart väldigt tacksamma! Varmt och stort tack till Round table 3 Stockholm!

ATT ANMÄLA SIN FÖRÖVARE. 

2019-03-28
Att misshandla en annan människa är en kriminell handling. Att fysiskt och psykiskt bryta ner och skada någon är ett brott. Varje år anmäls ca 17 400 fall av våld i nära relation men bakom den siffran döljer sig ett ännu större mörkertal. Att många våldsutsatta drar sig för att anmäla beror ofta på att förövaren skrämmer den utsatta till tystnad. Det kan också bero på att man som våldsutsatt känner skuld, skam och anklagar sig själv för det man utsatts för, vilket är ett resultat av förövarens medvetna strategier för att manipulera och utöka sin makt. 

En annan orsak till att många våldsutsatta låter bli att anmäla är känslan av att polisen inte tar anmälan på allvar. Utredningar läggs ner utan att gå till åtal och i de fall där anmälan leder till åtal kan den våldsutsatta få vänta länge på att få sin fråga prövad i domstol. Under denna väntetid är förövaren vanligtvis försatt på fri fot samtidigt som den våldsutsatta fortsätter leva under hot och trakasserier. Men för att förövaren ska kunna straffas är det viktigt att polisanmäla om man själv eller någon man känner utsätts för våld. En polisanmälan är det maktmedel en våldsutsatt person har och idag är det polisens hantering av anmälningarna som är problemet snarare än lagstiftningen. 

-Problemet är egentligen inte lagstiftningen utan att polisen inte prioriterar dessa utredningar som istället hamnar på hög och det tar tid innan de hanteras. Utredningar som rör våld i nära relation och kvinnofridskränkning måste utredas skyndsamt och polisen måste göra långtgående förstahandsåtgärder, vilket innebär att samla teknisk bevisning i tidigt skede. Vi vet att det inte är rutin att skicka ut tekniker och göra brottsplatsundersökning vid brott i nära relation. Men vid inbrott är det mer regel än undantag att skicka tekniker till brottsplatsen. Detta sammantaget kan få förödande konsekvenser för de utsatta när ärendet svalnar, säger Ann Isaksson, verksamhetschef på Alla Kvinnors Hus och f.d. polis.

SVT-dokumentär:
JOSEFIN NILSSON - ÄLSKA MIG FÖR DEN JAG ÄR


2019-03-25
I fredags sände SVT dokumentären Josefin Nilsson - Älska mig för den jag är. I dokumentären som väcker starka och omedelbara reaktioner berättar Josefins syster och vänner om hur hon utsattes för fysisk och psykisk misshandel av en före detta pojkvän under 90-talet. Josefin ville berätta sin historia men hann aldrig färdigt med det arbete hon påbörjat innan hon dog den 29 februari 2016. 

Vi vill tacka Josefins syster Marie för att hon, nu tillsammans med många fler, för Josefins livsberättelse vidare. För den levandegör inte bara Josefin utan sprider även ljus över de människor som just i detta nu utsätts för våld av någon som de lever nära. 

Dokumentären finns att se på SVT Play fram till 25 september 2019. 

DET FINNS HJÄLP ATT FÅ!
Kontakta oss på Alla Kvinnors Hus, Kvinnofridslinjen eller din närmsta kvinnojour om du lever i en relation där du känner dig begränsad och utsätts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Du kan även ringa om du är orolig för en anhörig eller vän. 

Alla Kvinnors Hus:
08-644 09 20
Kvinnofridslinjen:
020-50 50 50